BILLY PRICE – PERSON OF INTEREST

Artiest info
Website
facebook
Label: Little Village

Soul kan generaties samenbrengen. Dit doet ook al jaren de Southern Soul van Billy Price, afkomstig uit Pittsburgh, PA. Het is de artiestennaam van de 74-jarige Amerikaanse soulzanger William Pollak. Price, een grote Otis Redding fan, geraakte in de belangstelling midden jaren ’70, door zijn samenwerking met bluesgitarist Roy Buchanan. Beiden toerden samen in de States en Canada en traden o.a. op in één van de meest vooraanstaande en prestigieuze zalen, de Carnegie Hall in NY en tijdens het Newport Jazz Festival. Price ging hierna solo verder en richtte (in het Fox Café in de wijk Shadyside in Pittsburg, op de hoek van Walnut en Bellefonte) de Keystone Rhythm Band op met wie hij tot in 1990 toerde in het Oosten van de States. Hierna ging hij verder met The Billy Price Band. De line-up van de Billy Price Band, gevestigd in Billy’s geboorteplaats Pittsburgh bestaat uit: Dave Dodd (drums), Tom Valentine (bas), Lenny Smith (gitaar), Jim Britton (keyboards), Eric Spaulding (sax) & Joe Herndon (trompet).

Billy Price bracht al sinds zijn debuut, "Danger Zone" (1993) 10 soloalbums uit. Opvallend zijn hierbij zijn samenwerkingen met o.a. Otis Clay ("This Time for Real" (2015), "The Soul Collection" (1997) en Fred Chapéllier "Live On Stage" (2010) en "Night Work" (2009). Zijn laatste solo album, "Dog Eat Dog" verscheen in 2019 bij Gulf Coast Records. Nu 5 jaar later heeft hij zich laten omringen met een all-star band die 13 geweldige originele Billy Price songs tot leven brengen, allemaal geproduceerd door Grammy (en BMA) award producer en Phantom Blues Band's bandleider Tony Braunagel, en opgenomen zijn door Phantom Blues Band's Johnny Lee Schell. Het album profiteert dan ook enorm van de deskundige muzikale bezetting die Little Village heeft samengesteld. Muzikanten zijn onder andere: bas - Larry Fulcher, James Fulch en Reggie McBride, gitaar - Josh Sklair en Shane Theriot, leadgitaar - Joe Bonamassa, toetsen - Jim Pugh, tenor- en baritonsax - Ron Dziubla, tenorsolo - Eric Spaulding, trompet - Mark Pender en percussie - Lenny Castro, en de reeds vernoemde Tony Braunagel aan de drums.  Achtergrondvocalen zijn van Maxayn Lewis, Fred White en Will Weaton.  Naast deze sterke songs die Billy mede schreef met o.a. Jim Britton, Tony Braunagel, Fred Chapellier, Jon Tiven en Sally Young is het opvallend hoe Billy's stem veel dieper en evenwichtiger, meeslepend door de arrangementen van dit album klinkt en dit gesteund door top muzikanten, met een strakke blazerssectie die de songs naar een hoger niveau tillen.

En die blazerssectie sleept meteen het album op gang met het funky "Inside the Box", het daarna komende R&B getinte "Song I Never Heard Before" heeft een tekst die pleit voor muziek die meer doet dan het eigen verleden herleven, terwijl "She Checks All the Boxes" eerder een lofzang is aan een vrouw die alle vakjes voor een betekenisvolle relatie aankruist. In het emotionele "Mercy" horen we naast  Billy's gevoelige stem de gepassioneerde tenorsolo van Eric Spaulding. Na de soulvolle titeltrack volgt het even dansbare "Can't Get Enough" en dit voordat gitarist Joe Bonamassa te gast is op "Change Your Mind". Zoals velen van jullie misschien weten, zong Billy Price lead met wijlen de grote gitaarlegende Roy Buchanan in de jaren '70, en dit nummer is een heel speciaal eerbetoon aan Roy met toevoeging van de krachtige priemende gitaarstijl van Bonamassa. En zo gaat het halfweg de plaat lekker stevig verder met "They Knew", het latin aanvoelende "A Certain Something", de soul-blues ballad "The Gift" over een pijnlijke financiële relatie, met een opvallende gitaarsolo van Shane Theriot.  Na de eveneens zo soulvolle ballad "I Lose It" sluit het funky "Damage Control" met Price op zang en nog een sensuele saxsolo van Spaulding dit album met verve af.  Zowel qua teksten als muziek, met een grote oprechtheid en authenticiteit is "Person of Interest" Billy Price nieuwe album zijn meest soulvolle plaat die originele, oprechte verhalen uit zijn eigen leven creëert.

releasedatum: 2 augustus 2024